středa 3. srpna 2011

UniCredit Bank - termínovaný vklad 5% p.a.

Včera jsem na výpisu z účtu našel tuto na první pohled velmu zajímavou nabídku:

Vážená klientko, vážený kliente, 

využijte od 1.8.2011 jedinečnou příležitost získat nadstandardní úrok 5% p.a na tříměsíčním termínovaném vkladu. Neváhejte a přijďte se zeptat na bližší informace na kteroukoliv pobočku UniCredit Bank nebo volejte 800 144 441.

Rozhodnul jsem se, že dnes na pobočce UniCredit Bank zjistím podrobnosti a pokud bude nabídka zajímavá, tak ji využiji. V pobočce banky jsem zjistil, že se jedná o program DUET PLUS. Produkt má dvě části:
  1. Termínovaný vklad na tři měsíce s úrokem 5% p.a.
  2. Podílový fond (výběr z 50 fondů různé strategie v CZK, USD nebo EUR)
Minimální investice činí 60.000 Kč. Polovina investice je určena na termínovaný vklad, druhá do podílových fondů. Je investice pro klienta výhodná? Pokud klient měl v úmyslu investovat bez rizikově a krátkodobě, tak podle mého názoru není.

Při celkové investici 200.000 Kč vynese klientovi termínový vklad 1.063 Kč čistého. Na druhou stranu klient zaplatí vstupní poplatek minimálně 2.500 Kč (podle typu podílového fondu může být poplatek i vyšší). Druhá část investice není bezriziková. Dle informace od poradkyně není žádný fond bez poplatku a nejméně rizikový fond je dluhopisový. Dále mne zajímalo, zda některý z fondů investuje pouze do instrumentů v CZK (kvůli kurzovému riziku). Jasnou odpověď jsem nedostal.

Z toho dle mého názoru jasně vyplývá, že program DUET PLUS je výhodný hlavně pro banku. Společnost spravující podílové fondy vyplatí bance provizi ve výši uzavíracího poplatku. Část poplatku dá banka klientovi jako úrok. Sama získá (podle typu fondu) minimálně polovinu uzavíracího poplatku a vlastně zadarmo depozita na tři měsíce.

Nabídku tedy s díky odmítám. Příště zkusím ZUNO BANK.

Žádné komentáře:

Okomentovat