sobota 28. května 2011

Kreditní karty dar od boha nebo od ďábla?

Kreditní karty v posledních letech zaplavily Českou republiku. Dnes už není ani nutné o tuto kartu žádat. Stačí jen zajít do nákupního centra, uzavřít pojištění nebo vzít si hypotéku a máte ji a vlastně jste ji ani nechtěli.
Banky a další instituce nabízí kartu jako bezplatnou a bezúročnou půjčku a jako finanční rezervu. Mnohdy přidávají slevy na nákupy a nebo připsání peněz na účet penzijního připojištění. Z tohoto pohledu to vypadá krásně, ale jako vše to má i druhou stranu. Finanční instituce uvádí bezúročné obdobi až do X dnů. Mnoho klientů to "do" přehlédne a pak platí nemalý úrok. Ten je obvykle uváděn jako měsíční, aby na první pohled nevypadal tak vysoký. Další úskalí se skrývá v tom, že bez úročné období se vztahuje většinou pouze na platby u obchodníka. Výběry z bankomatu jsou úročeny ihned.
Tento karetní bussiness rády využívají i pojišťovny.Všimli jste si, že vám ke kartě vždy nabízejí i pojištění? Je to pro pojišťovnu i pro vydavatele karet velmi zajímavý zdroj peněz. Kreditní karty vydávají banky, nebankovní finanční instituce, ale i někteří obchodníci. Podle typu vydavatele se liší i úrok.

Z výše uvedených důvodů doporučuji se těmto kartám vyhnout. Pokud se již rozhodnete této služby využít, dobře si přečte podmínky, ať předejdete případnému nepříjemnému překvapení.

Před ročních úroků kreditní karet některých vydavatelů:
Cetelem 22,68%
Citibank 23,99%
Cofidis 24%
Credium 21%
Česká spořitelna 19,08%
ČSOB 19,9%
GE Money 23,88%
Komerční banka 19,9%
mBank od 14,8%
MEXX 21%
Poštovní spořitelna 20,9%
Raiffeisenbank 22,68%
UniCredit Bank 23,4%

Úroky jsou převzaty z webů jednotlivých institucí k datu publikace tohoto článku. Jedná se pouze o základní úrokovou sazbu, výše RPSN se může výrazně lišit v závislosti na dalších poplatcích souvisejících s vydáním a vedením karty.

Tak co, je to levné? Je to výhodná půjčka? Využíváte kreditní karty? Jaké máte s nimi zkušenosti?

Žádné komentáře:

Okomentovat